Welkom

Welkom op de website van Pictokilogram.
Pictokilogram is een diĆ«tistenpraktijk geheel gericht op de vragen rondom eten en drinken bij kinderen met autisme spectrum stoornis (ASS). Op deze site kunt u informatie vinden over de praktijk, de dieetbegeleiding bij aan autisme gerelateerde eetproblemen bij kinderen,Ā gepubliceerdeĀ artikelen en blogs, voorlichting.


ā€˜Wieā€™ is de diĆ«tist met specifieke deskundigheid autisme?

Mijn naam is Anja van Stijn, moeder, diƫtist sinds 2007 en autisme-ervaringsdeskundige. Omdat ik als moeder van mijn zoon met autisme tegen bepaalde zaken omtrent het eten en alles daaromheen aanliep, ben ik vanuit mijn vakgebied als diƫtist eens gaan rondkijken of er nu meer ouders kampten met dezelfde problemen rond het eten. En hoe dieper ik ging zoeken, hoe meer ik er achter kwam dat er meer ouders zijn die, soms zelfs wanhopig, op zoek zijn naar begeleiding en naar antwoorden op hun vragen.

Gedurende mijn zoektocht naar informatie constateerde ik dat er nog een groot gebied is waarin ouders zoekende zijn. Maar niet alleen ouders, ook leerkrachten, studenten of andere zorgverleners weten vaak niet goed hoe zij om moeten gaan met de eetproblemen van kinderen met ASS. Op dat moment wist ik het; ik moest mijn ervaringen als moeder gaan combineren met mijn kennis als diƫtist en dit aanvullen met specifieke autisme gerelateerde cursussen en opleidingen.

Bron: www.dietistvg.nl

Het moest en zou mijn missie worden om al die mensen met hun autisme gerelateerde vragen en problemen te ondersteunen en te helpen! Gelukkig komt er vanuit de gemeenschap weliswaar steeds meer besef van autisme en de bijbehorende drempels waar niet alleen de kinderen tegenaan lopen, maar ook de ouders, de familie en andere aanverwanten. Maar het is nog lang niet genoeg! Ik wil deze problemen bespreekbaar maken en begrip kweken zodat de omgeving van een kind met autisme, een voor hen veilige omgeving wordt. Een omgeving waarin het kind durft. Durft te ondernemen, durft te experimenten en zelfs durft te eten! Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk kennis op dit gebied gedeeld en verspreid wordt.

En zo werd in 2015 de eerste stap gezet naar de realisatie van mijn praktijk Pictokilogram, gespecialiseerd in aan autisme gerelateerde eetproblemen bij kinderen. Vanaf die tijd begonnen dan ook mijn voorbereidingen die er toe geleid hebben dat ik in 2016 mijn praktijk daadwerkelijk kon openen. Op mijn Pictokilogram Facebook account begon ik regelmatig blogs over mijn ervaringen met mijn zoontje te plaatsen. Als snel had ik honderden likes en vele volgers die mij ook regelmatig per privĆ©bericht benaderden. Op mijn Pictokilogram Twitter account kreeg ik al snel contacten met collegaā€™s uit de diĆ«tetiek en met diverse autismegespecialiseerde instellingen.

Inmiddels heb ik een tweemaal een artikel over aan autisme gerelateerde eetproblemen gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diƫtetiek. Daarnaast ben ik lezingen gaan geven aan verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan ouders, zorgverleners, maar ook aan (toekomstige) leerkrachten.

Begin 2016 ben ik zelfs genomineerd voor de ā€˜Aanstormend Talent Awardā€™ award van de Nederlands Vereniging voor DiĆ«tisten.

Kortom, er is een zeer grote vraag naar kennis op dit gebied en dus is mijn missie nog lang niet volbracht.


Gespecialiseerde bij- en nascholingen

  • Autismevriendelijke stappenplannen en werkbladen maken
  • Geef me de 5 helpt je op weg
  • Autisme en eetproblemen
  • Diagnostiek en evaluatie van de voedingstoestand
  • Directe toegankelijkheid diĆ«tetiek
  • De diĆ«tistische diagnose

Kwaliteit

Een diƫtist heeft de vierjarige HBO opleiding Voeding en Diƫtetiek gevolgd.
De titel ā€˜diĆ«tistā€™ is wettelijk beschermd.

Lid:

 

 

Geregistreerd: